23 apr. 2014

Sopor Gatuunderhåll

Jag ligger lite efter med inlägg men ska försöka få upp ett påskinlägg inom en hyfsat snar framtid, tillsvidare lite gamla funderingar angående sophantering och gatuunderhåll har i Oviedo.

Renhållningen av stan verkar vara välfungerande här. Jag har fått berättat för mig att Oviedo varit renaste staden i Europa fyra år i rad, men jag uppfattade inte om det var tidigare eller om det fortfarande gäller. Sopbilarna åker runt mer eller mindre hela tiden, de verkar alltid ha en eller två som står bak och åker, och hoppar av för att tömma soptunnornas innehåll i sopbilen.

Här har de inte sophus på samma sätt som hemma utan utanför mer eller mindre varje port och/eller affär, ställs det ut plasttunnor som töms varje natt (utom söndagar). Affärer som har mycket kartonger vilket fint ihop de och ställer de utanför i anslutning till en soptunna. På min gata ställs soptunnorna ut runt 20 på kvällen (alla dagar utom söndag), 2 sorter varje dag. Dels vanliga hushållssopor och även en av glas, förpackningar eller papper, varierande efter ett schema. Det måste vara ineffektivt m.a.p. på både resurser och tid att ställa ut, tömma och hämta alla tunnor varje dygn, det blir alltså minst 4 lastbilar som passerar utanför varje port varje natt... 


På gator och torg kan man också möta på en annan sorts sopbilar, de åker och sopar upp skräp i stan. Natt som dag ser man också en tredje typ av sopgubbar, de går runt dragande på en vagn och sopkvast, typ äldre. De sopar gatorna och tömmer papperskorgar och detta städjobb verka vara bemannat mer eller mindre dygnet runt. Utöver detta har jag också sett att torg spolas av med vattenslangar när jag varit på stan under natten.




Jag kan hålla med om att Oviedo är en ren stad och förstå att det är en av de renaste i Europa. Här ligger det inte gamla burkar eller plastpåsar i rabatter eller liknande. Men jag kan också fråga mig vad det kostar och om det är det effektivaste lösningen. Framförallt sophanteringen i anslutningen till hemmen verkar något ineffektiv i och med att soporna hämtas så ofta och det måste innebära många långa turer med stora sopbilar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar